Register Wijndocent

Niveau-eisen

Niveau-eisen Register Wijndocent

Het Examen Register Wijndocent is in het leven geroepen door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn (PW) om het niveau van het wijnonderwijs in Nederland te verhogen en om een meer consistent niveau van wijnonderwijs te krijgen. De KVNW en PW hebben gezamenlijk het initiatief genomen om een kwalificatie “Register Wijndocent“ te ontwikkelen. Wijndocent is tot nu toe geen beschermde titel. Docenten die slagen voor het Examen Register Wijndocent worden opgenomen in een register dat daarvoor in het leven is geroepen. Dit register wordt beheerd door de SWON. De titel heeft een geldigheid van 5 jaar. Het examen is bedoeld voor docenten die lesgeven op niveau 2 en 3.

Toelatingseisen

Om deel te kunnen nemen aan het Examen Register Wijndocent beschikt de kandidaat over:

  1. Theoretische kennis van wijn, wijnbouw en vinificatie op minimaal niveau 4
    (register vinoloog geldig na 1 januari 2013);
  2. Proeftechnische kennis van wijn minimaal op niveau 4 
    (register vinoloog geldig na 1 januari 2013);
  3. Ervaring, opgedaan tijdens werkbezoeken aan wijnproducenten in meerdere wijngebieden en in meerdere wijnlanden;
  4. Theoretische kennis van de opbouw van een wijnles, didactische principes;
  5. Aantoonbare ervaring met het geven van wijncursussen.

Het examen bestaat uit het verzorgen van een wijnles op niveau 2 of 3

Eisen voor het examen:

De eisen hebben betrekking op kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes van de kandidaat.

 

De Register Wijndocent:

  1. Formuleert heldere leerdoelen;
  2. Brengt structuur aan in de les (kop, romp, staart) en voldoende balans en afwisseling tussen de diverse onderdelen (theorie, proeven, opdrachten);
  3. Sluit aan bij het kennisniveau en interesseniveau van de doelgroep;
  4. Bezit de volgende attitudes:
    • Enthousiasme (overtuigingskracht, beïnvloedingsvermogen);
    • Betrokkenheid (empathie / omgaan met weerstand);
    • Analytisch vermogen (doelgerichtheid);
    • Improvisatievermogen / speelsheid, creativiteit.
  1. Kan de volgende didactische werkvormen gebruiken: presenteren, interactief doceren, analyseren, coachen, instrueren, discussiëren, opdrachten uitdelen, demonstreren, feedback geven, evalueren. (Didactische werkvormen zijn manieren van de docent om samen met de cursisten een vooraf beoogd leerdoel te bereiken);
  2. Kan de volgende (audio) visuele hulpmiddelen gebruiken zoals beamer, film / video, landkaarten, flip-over;
  3. Kan uit bestaand cursusmateriaal, wijnboeken en overige verkregen informatie relevante gegevens verzamelen m.b.t. te geven wijncursussen (op niveau 2 of 3);
  4. Weet representatieve wijnen te selecteren voor te geven wijncursussen en serveert deze op de juiste temperatuur;
  5. Is organisatorisch in staat op adequate wijze een wijncursus in te richten (te denken valt aan administratieve en financiële zaken, inschrijvingen, tijdig versturen van informatie en syllabi, etc.).

 

Register Wijndocent wordt mogelijk gemaakt door:

                  Logo KVNW             Logo Plato